Home Nieuws Contact Services


logo


    Printplaten (PCB's)ontwerpen.

Een print plaat ontwerpen is, met de huidige vaak zeer geavanceerd IC's, meer dan het, volgens een schema en bijbehorende netlijst, aan elkaar knopen van wat componenten.

Als een schakeling ontworpen, de werking gesimuleerd is en blijkt te voldoen, kan het ontwerpen van een PCB beginnen.

Hierbij wordt eerst de outline en plaatsing van connectoren en bedieningselementen als schakelaars en potmeters bepaalt. Daarna wordt een aantal parameters zoals het raster, de spoorbreedte en de minimale afstand tussen sporen ingesteld. De spoorbreedte kan afhangen van de stroom die er door bijv. de voedingssporen loop maar ook, en bij hoge frequenties is dit heel belangrijk, van de gewenste impedantie ( schijnbare wisselstroomweerstand) van een transmissielijn, (een spoor waar het signaal doorheen loopt).
Hierna wordt de plaats van de overige componenten bepaald waarbij het schema leidend is en er dus een logische opstelling gekozen wordt.

Vervolgens komt het zo genaamde. routen, het leggen alle verbindingen, volgens de netlijst, aan de beurt. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat alle verbindingen gelegd worden maar er moet ook gelet worden op zaken als overspraak tussen signalen onderling en tussen signalen en voedings- sporen. En dan bestaan er ook nog fenomenen als aardlussen, aardstromen en warmtehuishouding.

Het ontwerpen van een goede PCB is dus niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Gelukkig heb ik ervaring en is er genoeg te vinden aan algemene richtlijnen. Ook geven veel fabrikanten van IC's in de bij zo'n IC behorende datasheets, aanwijzingen over het geprefereerde PCB ontwerp rond zo'n IC.
Daarnaast is er ook voor PCB ontwerpen simulatie software beschikbaar.